Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Kaikki blogit puheenaiheesta Luottoluokitus

Luottoluokittajatko uudistavat?

”Meillä on nyt lisää ulkoista painetta löytää ratkaisuja”, sanoo Sipilä.

”Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua”, kirjoittaa Stubb kirjeessään suomalaisille (kirje, joka tosin oli twiitti vain).

”Tämän tietävät meidän lisäksemme myös ulkomaiset luottoluokittajat”, kertoi Soini ja sanoi, ettei Suomi kestä viime vuosien kaltaista taloudenpitoa.

Talouden kriittisten toimintojen harvainvalta ja pyhyys


Kohtalaisen moni ymmärtää, että yritysten ja erityisesti pankkien toimintaan kuuluu joskus päivänvaloa hieman huonosti kestäviä käytäntöjä.  Palkkio, jos onnistuu, on kova, ja jos ei onnistu, rangaistus on minimaalinen.

Harvempi ymmärtää, että kaalimaata on laitettu vahtimaan pukit. Luottoluokitus- ja tilintarkastusfirmat ovat liike-elämän infrastruktuuria, ja putket vuotavat ja tiet ovat kuoppaiset. Välillä sattuu vähän isompiakin onnettomuuksia.

Suomi & Pattitilanne

Luottoluokittaja Standard & Poors laski eilen illalla Suomen luottoluokituksen pykälällä AAA:sta AA+:n. S&P muutti keväällä Suomen luokitusnäkymät negatiivisiksi pitkälti Ukrainan sodan vuoksi. Sittemmin Suomen taloudella on mennyt entistä huonommin. S&P sanoo Suomen ongelmiksi ikääntyvän västön, työvoiman laskun ja heikon ulkoisen kysynnän lisäksi menetetyn aseman IT-markkinoilla (Nokia) sekä jäykät työmarkkinat.

Kokoomuslaisen talouspolitiikan aika koittaa

Suomi menetti luottoluokitustaan vasta nyt, joskin taloudellisia seurauksia esim. korkojen nousua välttääksemme on siirryttävä sille linjalle jota kokoomus on koko ajan, joskin useimmiten vailla tukea, ajanut. Olipa kyse sote-uudistuksesta, kuntauudistuksesta, julkisen sektorin tuottavuuden nostamisesta, rakenteellisista uudistuksista tai suorista menoleikkauksista niin kaikki puolueet RKP:tä lukuun ottamatta ovat kilpaa ylpeilleet vuoronperään kuinka juuri he vastustivat "oikeistolaista" talouspolitiikkaa ja toimivat sen urheina jarrumiehinä.

Jyrki Kataisen (Kokoomus) möläytykset ja Suomen luottoluokitus 10.10.2014

Jyrki Katainen oli vallassa ollessaan valtiovarain- ja pääministerinä vuodesta 2007 vuoteen 2014. Mainittuna ajanjaksona Suomen taloudellinen tila on saatu täyteen kaaokseen ja ensimmäinen luottoluokituksen lasku on suoraa seurausta Kataisen ajan "antaa mennä" politiikasta. Analyytikot ovat siis ennakoineet luottoluokituksen laskevan S&P:n raportissa 10.10. Tähän väliin on syytä muistella mitä kaikki möläytyksiä Jyrki Katainen päästeli ollessaan huipulla. 1. Eduskunnan puhujapöntössä syksylla 2008. Jyrki Katainen: " Huomatkaa tämä ei koske siis Suomea".

Kolmen A:n porinat

Kolmen A:n luottoluokitus on puheenaiheena noussut arvoon arvaamattomaan. On luotu kauhukuvia siitä miten Suomen käy, jos yksikin A luottoluokituksessa muuttuu muuksi. Hellanduudeli sentään, miten nuo lukuisat muut valtiot oikein tulevatkaan toimeen vaikka niillä on luokituksessaan kirjaimia kuin seitsemän veljeksen aapisissa.

S & P reittasi Suomen: "negativ"

Odotettu, pelätty tapahtui: Standard & Poor´s alensi Suomen luokitusta

Tuore tieto. 

Odotettu, pelätty.  Takuuvarmasti tulossa oleva.

Luottoluokitus, Nyt.

Missä se luottoluokitus viipyy?

Muutama viikko sitten ihmeteltiin sitä kun valtiovarainministeriö ilmoitti, että Moodys on pitänyt Suomen luottoluokituksen ennallaan. Sitten tuli kommentteja, että tuo ei vielä ollut se virallinen luokitus vaan pelkkä luottokommentti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä