Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Joulu

Ikäihmisten mahdollista saada posti kotiin asti

Jouluna postilaatikkomme täyttyvät joulukorteista ja juhlaa vietetään yleensä sukulaisten ja ystävien kanssa. Joulun jälkeen koittaa kuitenkin arki ja usein ikäihmiset ovat pitkiäkin aikoja yksin ja oman jaksamisen ja toimintakyvyn kanssa voi olla haasteita. Harva tietää, että liikuntaesteisellä ja yli 75-vuotiaalla on pyynnöstä mahdollisuus saada päiväposti kotioven postiluukkuun tai sisäänkäynnin vieressä olevaan postilaatikkoon. Tämä siitä riippumatta asuuko henkilö haja-asutusalueella tai kuinka kaukana postilaatikko nykyään sijaitsee.

Io Saturnalia!

On jälleen se aika vuodesta, kun auringonvalo on vähäisimmillään. Tämä on historiallisesti sopiva aika pitää erilaatuisia bakkanaaleja. Itse olen viettänyt Saturnaliaa, muun muassa kottabosta pelaten. (Jos se kelpasi Aristofaneelle, se on riittävän hyvä peli minulle.)

Syäntä särkee: Hyyää Joulua ny kuitenki!

Taas on se aika vuesta, ko met niin sanotut länsimaiset ihimiset rauhotuma viettämhän joulua, Jeesuksen Vapahtajan syntymäjuhulaa. Tämön antamisen aikaa, sanothan. Mutta moni meän keskuuesa kärsiipi siitä, että ei ole aihneellista eikä sosiaalistakhan osallisuutta. Syäntä alako särkemhän ko sain lukia tästä Uuesta Suomesta, että meilä Suomesaki joka ikinen päivä 110 000 lasta joutuupi elähmän aihneellisesa puuthesa.

Siunattua joulua

Tänään on jouluaatto. Joulu on naamioitu maallisin voimin kaupalliseksi juhlaksi. Jos ottaa joulusta pois Jeesus-lapsen niin jää vain tyhjyys. Kuin paketti ilman lahjaa. Verhona vain kauniit kääreet. 

Olen saanut muutaman joulukortin, jossa toivotetaan englanniksi "Season's Greetings". Kiitän muistamisesta, mutt sellainen toivotus ei ilahduta ketään.

Joulu on kuluttamisen, kaupan ja kapitalismin juhla

Joulu on kuluttamisen, kaupan  ja kapitalismin juhla,

eikä siinä mitään pahaa.  

Jos ei kulutettaisi, eivät kauppiatkaan saisi mitään myytyä,

eivätkä kapitalistist saisi kerättyä voittoja.

 

Jos kapitalistit eivät saa kerättyä voittoja,

niillä ei olisi mitä investoida ja millä palkkata väkeä.

Työpaikat jäisivät peristamatta 

ja ihmiset jäisivät ilman työtä

ja ilman toimeentuloa.


Joulua siis kannattaa juhlia

Meidän hienoa kapitalismiamme kannattaa juhlia.

 

Joulukuvaelma

Kertomus on fiktiivinen, ja sen yhteydet olemassaoleviin henkilöihin ovat satunnaisia tai lähes olemattomia.

 

Tapahtumapaikka ja -aika: kaupungin taloyhtiön omistama vuokrayksiö jossakin lähiössä jouluaattoiltana.

 

Joulupukki: (tulee ovesta) Hou hou! Onkos täällä kilttejä lapsia?

Mies:  Ei täällä ole muita kuin minä. Mutta mukavaa kun tulit. Olen hieman yksinäinen.

Joulupukki:  Hauskaa joulua sinulle, ystäväiseni! Minkäs ikäinen sinä jo olet?

Viina kuuluu jouluun!

Alkoholi on isossa osassa suomalaista jouluperinnettä, sitä on turha kiistää. Saahan joulun aikaan vedettyä hyvän putken ennen kuin uusivuosi ja tipaton koittaa. On siis aika ottaa ilo irti huolella.

Muistakaa käydä aattona Alkossa ostamassa ainakin Jallupullo. 

Rattoisaa joulua teille jotka sitä vietätte. Itselleni se ei eroa muista päivistä mitenkään. Paitsi televisiosta tulee paljon satuja.

 

Tästä hyvä jouluisa biisi. 

P.s itse kannatan Alkon monopolin lopettamista ja päihdepolitiikan järkeistämistä.

 

Tänäkään vuonna joulua ei kielletty

Vaikka nettirasistit kuinka asettautuisivat uhreiksi, joulua ei tänäkään vuonna kielletty. Mohammed ei tullut asuntooni kieltämään joulukinkkua. Yksikään Abdullah ei estänyt meitä laulamasta joululauluja. Fatima ei estänyt meitä ostamasta ylihintaista roskaa joululahjoiksi. Joulua saa viettää tai olla viettämättä Suomessa. Suomi ei ole kristitty eikä islamilainen maa. Jokainen saa valita.

Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan

On taas se odotettu aika vuodesta, kun kodin täyttää iloinen puheensorina ja koko perhe on koolla. Hieman kinastellaan siitä, kuka saa syödä viimeisen joulutortun tai kuka huijasi edellisen illan Trivial Pursuitissa. Se aika, kun saat luvan kanssa tehdä perinteisiä ruokia yhdessä perheen kanssa ja levätä. Joulu.

Miksi me vietämme joulua?

Viime päivinä on kaikissa medioissa keskusteltu joulusta ja sen ”alkuperäisestä” merkityksestä. Kristityille joulu on Jeesuksen syntymäjuhla, syntymän, jonka seurauksena jokaisella ihmisellä kaikkialla maailmassa on mahdollisuus irtisanoutua pahan vallasta. Mutta merkittävä enemmistö maailman ihmisistä ei vietä joulua tuon kristillisen näkökannan mukaan. Heille joulu on vapaapäivä, palkallinen sellainen. Juuri tähän asiaan nyt haluan puuttua.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä