Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Kaikki blogit puheenaiheesta Tanssin talo

Lisää liikettä

Suomalaisten liikkumisessa on havaittavissa tammikuussa selkeä tilastollinen piikki. Moni aloittaa elämäntapakuurin, mitä mielikuvituksellisimmat dieetit menevät kaupaksi ja kuntosalit pursuavat ihmisiä. Hiihtolomaan mennessä tarmo on kuitenkin usein hiipunut. Samanlainen ilmiö näkyy ihmisten viikkorytmissä eli eniten urheillaan maanantaisin ja tiistaisin, hiljaisinta on perjantaisin. Arki ja säännöllinen elämänrytmi siis tukevat liikkumista – ja toisinpäin.

Kyllä Tanssin talolle, Guggenheimin hiilenmusta julkisivu on ruma

Suomi on saatava nousuun ja siihen tarvitaan rohkeita linjauksia elämän eri alueilla. Yksi niistä on kulttuuri, johon on panostettava erityisesti Suomen pääkaupungissa.

Reilut sata vuotta sitten suomalainen kulttuuri eli nousukauttaan ja taide kultakauttaan (noin vuodet 1880-1910). Nyky-Suomeen verrattuna maamme oli tuolloin keppikerjäläinen. Silti isoisiemme isien sukupolvet rakensivat muun muassa Ateneumin (1887), Kansallisteatterin (1902) ja Kansallismuseon (1910).

Kulttuurimme siivitti viime vuosisadan alussa vahvalla otteella maamme nousua itsenäiseksi valtioksi.

Tanssin talo edellyttää kulttuurimäärärahojen nostoa

Helsingillä on varaa vahvistaa ja kehittää kulttuuri- ja kirjastopalveluja. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan määrärahat ovat pitkään pysyneet lähdes samoina, mitä poliittinen eliitti on pitänyt eräänlaisena kulttuuritekona. Olen erimieltä. Kun määrärahat eivät nouse edes vastaamaan yleistä hintatason nousua, tarkoittaa jäädyttäminen pakkoleikkauksia toiminnasta eikä kehittämiseen löydy välineitä.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä