Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Kaikki blogit puheenaiheesta Kaupan ala

Tärkeä viesti huoltoasemaketjuille ABC, ST1, Neste, Teboil jne.

Kilpailu kiristyy kuljetusmarkkinoilla. Halpakauppakuljetukset lisääntyvät nyt jo Suomessakin. Lieveilmiönä lisääntyvät ongelmat huoltoasemille. 

Yöt ja päivät kaupoilla

Vuoden alusta kauppojen aukioloaikojen sääntely loppui. Kaupat avaavat ovensa maksaville asiakkaillensa aiemmin, tai sitten ne suljetaan myöhemmin. Iisalmessakin osa kaupoista tarttui tähän mahdollisuuteen. Prisma näyttää olevan tänäänkin auki yhteentoista, mutta Citymarket tuttuun ja turvalliseen tapaan yhdeksään. Miten mahtaa käydä kauppa Parkatilla yhdeksän jälkeen, pitäisiköhän minunkin käydä katsomassa?

Kaupan aukioloaikojen vapauttaminen on kaksiteräinen miekka

Hallitus on ilmoittanut vapauttavansa kaupan aukioloaikoja sääntelyn purkamiseksi. Tämän normien purkamisen toteutuessa yrittäjät saisivat itse päättää aukioloajoistaan ilman rajoitteita. Lausuntokierrokselle lähteneessä esitysluonnoksessa laki vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajoista, eli nk. liikeaikalaki, kumottaisiin. Tätä päätöstä tehdessä onkin mietittävä tarkoin sen vaikutuksia sekä yrittäjien, työntekijöiden kuin asiakkaidenkin kannalta.

Kauppojen aukioloajat vapautettava

Tänään vietetään helatorstaita. Päivä on valtaosalle ihmisistä vapaa ja monet ottavat sen vastaan ilolla. Kuitenkin tänään(kin) monet miettivät kauppareissua, tosin turhaan. Suomessa kun ei saa helatorstaina pitää kauppaa auki, ilman että siihen on haettu Lapin ELY-keskukselta erityistä lupaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä