Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Kaikki blogit puheenaiheesta Asuntomarkkinat

Lex Harkimo, pölhöpopulismia vai sumutusyritys?

Koko nimeltään ”Lex Harkimo ei osaa Googlata”  lähti liikkeelle kun Harkimo valitti ettei saa haluamaansa tietoa ja kärähti siitä ettei osannut Googlata julkista informaatiota netistä. Kun Metalliliiton pomo sen toi esiin, veti Hjallis kunnon Trumpismiherneet nenään ja päätti käydä liittojen kimppuun lakiehdotuksellaan. Herääkin kysymys, että tekeekö Hjallis kaiken tämän vain kiukutellakseen muille omasta kyvyttömyydestään ja vauhkosta populismistaan?

Harkimo ja markkinatalouden sietämätön vaikeus

Hjallis avasi suunsa ja onnistui jälleen kerran osoittamaan, miten hirvittävän vaikeaa Kokoomuslaisille on ymmärtää markkinataloudesta edes alkeita. Tai ehkä pyhä ay-viha sumentaa heidän aivonsa ja johtaa näihin absurdeihin sammakoihin.

 

MOT: Pikavoittoja vuokra-asunnoilla - Orava & kumppanit

Teille, jotka harrastavat asuntosijoittamista, tai muuten vaan asia kiinnostaa, MOT tarjoilee harvinaista herkkua: http://areena.yle.fi/1-3179043 - suosittelen lämpimästi.

Onko Helsingillä visiota asukkaistaan?

Ei taida olla. Olen ruvennut ihmettelemään viimeaikojen Helsingin asuntouutisten kohdalla kolmea pointtia:

1. Tapahtuuko Helsingin kasvu luonnonlain mukaisesti ilman vaihtoehtoja?
2. Onko todella niin, että turvapaikanhakijoiden tulvaa Helsinkiin ei voi rajoittaa?
3. Koska kysyntää on paljon ja tarjontaa liian vähän, niin mihin tarvitaan veronmaksajien tukea?

Oravan joulu on tänä vuonna pienimuotoinen

Kesäkuussa kirjoitin Suomen omasta Fivan silmien alla tapahtuvasta subprimehuijauksesta, Orava asuntorahastosta. Tänään Orava järjesti osakeannin, joka jäi merkittävästi vajaaksi. Tuulipuvut (onnea voittajille!) kuitenkin kantoivat yhtiöön 1,5 miljoonaa, jotka sisäpiiri laskuttaa yhtiöstä ulos hallinnointipalkkioina ennen kesää.

Asuntomarkkinat - Suomi sääntelyn ihmemaa

Maan hallituskin on huomannut sääntelyvimmamme menneen jo ajat sitten pitkäksi. Myös Siperia opettaa, eli huonot ajat tuovat esiin sääntelyongelmia konkreettisemmin. Asuntomarkkinoillahan säädöksiä piisaa. Ja kaikkien niiden ”hyvien aikomusten” purkaminen on aina tuskaa. Otetaanpa ajankohtaisia esimerkkejä:

Malmin keskusta kasvaa jo nyt pääradan itäpuolella

Malmi on luonteva kasvusuunta Helsingille, sillä se on Pasilan jälkeen pääradan varren tärkein alueellinen keskus pääkaupunkimme rajojen sisällä.

Malmi on jo nyt myös yksi Helsingin tärkeimmistä joukkoliikenteen solmukohdista, mikä vahvistuu entisestään ensi syksynä, kun runkolinjalla 560 ("Jokeri 2") aletaan liikennöinti.

Kilpailukykymme edellyttää vahvempaa asuntopolitiikkaa

Matthew Rognlie on noussut viime päivinä esille sosiaalisessa mediassa teoriallaan, jonka mukaan pääomien keskittymistä selittää pääasiassa asumiseen ja maanomistukseen kohdistuva varallisuus, ei niinkään ansiotulojen verotus. Rognlien mielestä rikkaat siis rikastuvat muita nopeammin lähinnä siksi, että he voivat sijoittaa asuntoihin ja maahan.

Tiekartta perustuloon

Kansalaisten perustoimeentulon kehittämiseksi on ehdotettu niin perustuloa, perustiliä kuin ansiosidonnaista työttömille. Ehdotuksista ainoastaan perustulo kykenee korjaamaan nykyisen sosiaaliturvaverkon synnyttämät työttömyys- sekä köyhyysloukut ja samalla vähentämään toimeentulon välikätenä olevien kuluja. Kun paperia ei tarvitse enää hakijan täyttää ja virkailijan tarkistaa, säästöä kertyy prosessin molemmista päistä.

Oikein järjestettynä useita hyötyjä

Itähelsinkiläisen omistusasujakapitalistin kiitospuhe

Helsingin kaupunginvaltuusto teki tänään päätöksen korottaa tuntuvasti 1950-luvulla rakennettujen kiinteistöjen tonttivuokria. Kaupungin tonteilla pönöttää toistatuhatta kiinteistöä, joita korotus tulee koskemaan seuraavan viiden vuoden aikana.

Omalta osaltani haluan aivan aluksi sanoa vilpittömästi Kiitos Helsinki 1955-2015.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä