Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Suomen puolustusta on vahvistettava

  • Korvaako kuvan viidennen sukupolven hävittäjälentokone F-35 Lightning II Hornetit? Hankintapäätös tehtäneen 2020-luvun alussa.
    Korvaako kuvan viidennen sukupolven hävittäjälentokone F-35 Lightning II Hornetit? Hankintapäätös tehtäneen 2020-luvun alussa.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistyminen on todella myönteinen uutinen.

Ruotsin ja Suomen kriisiajan puolustusyhteistyön juridisia ja hallinnollisia esteitä tulee purkaa ja mahdollistaa yhteistyö nopeilla poliittisilla päätöksillä.

Mitään velvoitetta puolustaa naapuria ei kuitenkaan liene luvassa.  Vahvoissa omissa puolustusvoimissa ja vahvassa maanpuolustustahdossa on jatkossakin Suomen paras turva. 

Länsinaapurimme Ruotsi on harjoittanut vuodesta 1812 alkaen puolueettomuuspolitiikkaa, jonka kova ydin on ensisijaisesti ja vain oman maan kansallisen edun varjeleminen. Se on tietysti näissä oloissa "ok". Siinäkin Suomi ja Ruotsi ovat samanlaisia – Suomi on toiminut aivan samoin itsenäistymisestään alkaen.

Krimin ja Itä-Ukrainan sodan sekä Itämeren piirin kiristyneen turvallisuusasetelman johdosta moni asia on muuttunut. Tilanne ei tavallisen kansalaisen silmin poikkea kylmän sodan ja Neuvostoliiton päivistä. Ja se näkyy nyt myös Suomen ja Ruotsin uutena ajatteluna.

                                            ¤   ¤   ¤

Toivon, että tiivistyvä yhteistyö Suomen ja Ruotsin välillä jatkuu ensi vaalikaudella Nato-jäsenyyden suuntaan.

Suomen ja Ruotsin tulisi mielestäni laittaa yhtäaikaisesti vireille jäsenhakemuksensa Natoon.  Jäsenyyden myötä toteutuisi myös laaja yhteispohjoismainen puolustuspolitiikka, sillä Norja, Tanska ja Islanti ovat jo Naton jäseniä.

Nato on tärkeä osa EU-maiden puolustusta, sillä valtaosa EU-maista kuuluu Natoon.  Senkin johdosta Nato on Suomelle luonteva vaihtoehto.

On hyvä pitää mielessä myös se, että Nato on demokraattisten maiden puolustusliitto, eivätkä demokratiat ole koskaan aloittaneet sotia.

Jos haluamme pitää yllä tulevaisuudessa todella uskottavaa puolustuskykyä, niin jäsenyys Natossa on sen paras tae. Sitä paitsi Nato-jäsenyys tulisi nykyistä mallia edullisemmaksi. Samalla rahalla kun saataisiin kattavampi vakuutus.

¤     ¤     ¤

Muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen johdosta Suomen on ensi vaalikaudella lisättävä puolustusmäärärahojaan. Kalustoa on modernisoitava ja sitä on saatava riittävästi. Lisäksi maanpuolustustahtoa on nostettava.

Maanpuolustustahdon osalta paljon vartijoina ovat sekä puolustusvoimat, reserviläisjärjestöt, tiedotusvälineet että poliitikot. Toisaalta voisi paradoksaalisesti sanoa, että itäinen trolliarmeija tekee myös parhaansa maanpuolustustahdon nostamiseksi Suomessa.

                                             ¤    ¤     ¤

Hornet-kaluston uusimisprojektista on pidettävä kiinni ja uusien hävittäjien hankintapäätös on tehtävä suunnitelmien mukaan viimeistään 2020-luvun alussa – ellei jo aiemmin.

Jos mahdollista, niin tämänkin hankintapäätöksen voisi tehdä hieman nopeutetussa aikataulussa, eli ensi vaalikaudella. Täten varmistettaisiin uusien hävittäjien saapuminen jo 2020-luvulla. Nykyisistä Hornet-hävittäjistämme viimeisen on määrä poistua käytöstä vuonna 2030.

Maa-, meri- ja ilmavoimien nykyisen kaluston korjauksien kanssa ei myöskään saa viivytellä.

On erikoista ja ikävää lukea uutisia, joiden mukaan osa isolla rahalla hankituttu uusi kalusto makaa viallisena varikoilla kuukausikaupalla. Korjausajat ovat kuulemma pitkiä esimerkiksi varaosien vaikean saatavuuden johdosta. Kuinka tämä voi olla mahdollista?

Ei tarvitse olla ruudinkeksijä kun kysyy: mitä jos varaosia ei saa tosi paikan tullen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Matti Niirasen blogi on täyttä asiaa alusta loppuun.

Ikävä kyllä, samaa en voi sanoa pääministeripuolue Kokoomuksen käytännön politiikasta:
http://hannumononen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17491...

Puoli vuotta sitten kirjoittamani ajatukset pätevät valitettavasti edelleenkin, eli yhtään mitään ei ole opittu, vaikka Ukrainan sodassa on kertynyt tänä aikana tuhansia kuolonuhreja lisää.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Suomen puolustuksen tärkein ulottuvuus, joka tarvitsee suurremontin, on liikekannallepanovalmius. Se on pudotettava viikoista kymmeniin minuutteihin. Me tarvitsemme vastaavanalaisen reserviläisten pikavalmiuden kuin sveitsiläisillä on. Skenaarot vihollisen soluttautumisesta hyvissä ajoin ennen minkäänlaista hyökkäystä, "pienet vihreät miehet asialle", on torjuttavissa ainoastaan omalla, tehokkaalla, hajautetulla valmiudella. Hornetit tuhotaan pienten vihreiden miesten toimesta kentille ennen varsinaista hyökkäystä. Sama koskee varuskuntia. Vain hajautettu reserviläisten valmius mahdollistaa hyökkäyksen torjumisen. Eikä ole ollut kallis ratkaisu Sveitsissäkään.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Matti Niirasen blogi on täyttä asiaa alusta loppuun."
Matti vaan unohti vuosisataisen totuuden:" Ruotsi taistelee aina viimeiseen suomalaiseen saakka."

"Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistyminen on todella myönteinen uutinen." Jep, niinkauan kuin suomipoika pystyy maksamaan.
Heippa vaan sinne kokomustaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Korvataan Hornetit muutamalla ruotsalaisella tiedusteluun sopivalla Jassilla. Pääpaino maasta laukaistavalle, liikutettavalle ohjuskalustolle.
Tuo Sademaa kirjoittaa viisaita.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Täysin samaa mieltä.
Mutta jos mainitaan Tanska ja Norja niin miksi ei Viro. Miksi viro aina aktiivisesti unohdetaan joka yhteydessä. Esim. hiljattain oli HS:ssa kartta viikingeistä ja Viro sekä Saarenmaa oli jätetty pois, vaikka siellä on viikinkilöytöjö vaikka kuinka. Ja katsokaapa ihmisten ulkonäköä: viikinkejähän he!
Sen sijaan Islanti ei kai oikein kuulu NATO-joukkoon.
Virossa on muuten vireä Kaitseliit kun taas meillä Suojelukunta on kuopattu jo 70 v.

Toimituksen poiminnat