Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Ilmastoteko kodin lämpöä säätämällä

Liki jokainen päivä uutiskuvat maailmalta kertovat ilmaston muuttuvan ja lämpenevän. Äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät, mikä näkyy esimerkiksi rankkoina vesi- ja lumisateina sekä satunnaisina paukkupakkasina ja helleaaltoina.

Yhä useampi ”tavallinen kansalainen” tiedostaa ilmastonmuutoksen, mutta ei tiedä, miten voisi itse osallistua ilmastotalkoisiin.

Vastaus on lähempänä kuin moni arvaakaan: omassa kodissa. Suomessa lämmitysenergian osuus ihmisen hiilijalanjäljestä on nimittäin huomattavan suuri.

Jokainen meistä voi osallistua ilmastotalkoisiin alkaen nyt ja heti. Huoneilman lämmön säätäminen alaspäin on näet tehokkaimpia keinoja, joilla tavallinen ”pieni ihminen” voi säästää energiaa.

#   #   #

Talven kylmillä ilmoilla on hyvä muistuttaa siitä, että lämmitysenergian hinta siirtyy asukkaan maksettavaksi riippumatta siitä asuuko hän vuokralla vai omistaako asuntonsa.

Asunto-osakeyhtiöiden isännöitsijät ja taloyhtiöiden hallitukset ovat useimmiten tietoisia mahdollisuuksista säästää energiaa, mutta entäpä asukkaat? Tiedotetaanko asukkaille riittävästi mahdollisuuksista säästää energialaskussa?

Syytä olisi, sillä Suomessa kodin energiankulutuksesta jopa 50% menee lämmitykseen. Käyttöveden lämmittämisen osuus on lisäksi 20-30%:ia koko laskusta.

Etenkin vuokralla asuville on syytä tiedottaa siitä, että lämmitysenergian tuhlaaminen siirtyy aikanaan myös vuokriin. Energian hintahan peritään osakkailta hoitovastikkeessa, joka siirtyy vuokriin ja korotuspaineita tulee lisää, kun energiaa tuhlataan.

#   #   #

Maailmanlaajuisesta 1970-luvun energiakriisistä on kulunut niin pitkä aika, että moni nuorempi ihminen ei ota vakavasti arkipäiväistä energian säästämistä.

Kaupungilla puhutaan, että monella ovat ihan perusasiatkin unohtuneet.

Kylmä veto huonosti tiivistetyistä ikkunoista ja esimerkiksi raollaan olevista vanhan talon ulkoilmaventtiileistä lienevät yleisiä syy energian tuhlaamiseen. Sitä ei moni asukas arjessaan ajatelleeksi, vaan ongelma ratkaistaan vääntämällä patterin nuppi kaakkoon, eli lisäämällä lämpöä, josta osa sitten karkaa raoista suoraan taivaan tuuliin.

Parempi ratkaisu olisi tietysti tiivistää sisä- ja ulkoikkunat sekä kääntää ulkoilmaventtiilit pakkasilla kiinni.

#   #   #

Toinen yleinen virhe on pitää huoneilma aivan liian lämpimänä. Suositeltava oleskeluhuoneen lämpötila lienee noin 19-21 selsiusta  ja makuuhuoneissa  18-19 selsiusta. Kahden asteen laskeminen huonelämpötilassa merkitsee 10 prosentin säästöä lämpölaskussa.

On hyvä muistaa, että liian lämmin ja kuiva huoneilma on epäterveellistä. Kun pukeutuu kotonakin oikein, niin hieman viileämmässä viihtyy paremmin ja hengittää raikkaampaa ilmaa.

Vanha kansa tietää, että kotona voi käyttää vallan hyvin villatakkia ja villasukkia! Ja opettihan jo Mannerheimkin, että viileämmässä saa raikkaamman ja terveellisemmän huoneilman myötä paremmat yöunet.

#   #   #

Oikeaoppinen tuulettaminenkin on monelta unohtunut. Asuntoa ei saisi tuulettaa pitämällä ikkunaa liian kauan auki kerrallaan. Se näet kylmentää kivitalojen seinät ja rakenteet, joiden lämmittäminen uudelleen vie paljon energiaa. Nopea ristivetotuuletus on paras ja tehokkain tapa tuulettaa.

Kokeneemmat ihmiset tietävät esimerkiksi senkin, että huonekaluja ei saisi pitää patterin edessä, sillä muuten lämpö ei pääse vapaasti pattereista huonetilaan.

Kerrostaloissa jokainen voi kantaa vastuuta myös talonsa yhteisistä tiloista. Rappukäytäviä ei saa päästää kylmiksi, sillä niistä voi henkiä koleaa myös asuntoihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Tapani Lahnakoski

Niiranen näkyy olevan journalisti, joten hänet on koulutettu Ilmatieteen Laitoksen "ajatushautomossa", joka opettaa laittamaan tietynlaista propagandaa joka tilanteessa.

Koskaan näissä jutuissa ei ole puolta sanaakaan siitä, miten paljon nämä toimet vaikutavat ilmastoon. Tätä kun vielä paasataan asutuskeskittymältään Islannin kanssa maailman pohjoisimmassa maassa, jossa asuu muutama ihminen, ei voi kuin ihmetellä!

Kovasti mielelläni ottaisin tänne muutaman asteen lämpimämmän ilmaston, vai mitä vikaa on esim. Ranskan ilmastossa?

Muutenhan kirjoitus oli hyvä, energiansäästö on ihan järkevää, kun sen hinta on typerän ilmastopolitiikan "ansiosta" verotettu pilviin.

Onneksi en ole hesalainen, kun kokoomuksessakin näyttää olevan niitä, jotka haluavat tappaa lypsävän lehmän eli Helsingin Eneegian tuotot kaupungille muuttamalla tuontihiilen tuontipuuhun Amerikasta, kun rekkaralli Savosta ei kannata.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Huonelämmön säätelyssä unohdetaan aina tuulen vaikutus, sen minkä ilmatieteen laitos noteeraa. Tarkoitan asuntojen sisäistä tuulta.

Tuuli saadaan aikaan imureilla, jotka aiheuttavat asuntoihin alipaineen. Alipaine toisaalta imee ja puhaltaa harakoille lämpimän ilman ja toisaalta imee ja puhaltaa ulkoa sisään kylmän ilman. Alipaineelle on ilmoitettu minimiteho l/minuutti tms, joka minimi riittää hyvin kahteen asiaan.

Ensinnäkin alipaine imee ilman hatarimmista rakenteista eli ikkunapuitteista ja näiden istutuksista. Se ilma ei ole raikasta.

Toiseksi alipaine aiheuttaa huoneistoon jatkuvan vedon eli sisäisen tuulen. Ilmatieteen laitoksen tuulivaroituksia mukaellen voisi sanoa: jos huoneen nimellislämpötila on 24 astetta, tällä tuulella vastaava efektiivinen lämpötila on 18 astetta.

Huonelämmön säätelyssä pitää siis ottaa huomioon monia asioita, joita lvi-insinöörit ja isännöitsijät eivät tulee ajatelleeksi energiansäästövimmassaan.

Tapani Lahnakoski

Lisäksi talvisin perinteisten hehkulamppujen säteily mahdollistaisi lämpötilan laskun sisätiloissa, kun se lämmittäisi suoraan nahkaa ja vaatteita.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Liki jokainen päivä uutiskuvat maailmalta kertovat ilmaston muuttuvan ja lämpenevän."

"Lämpenevän"???? Jahas, on monia klimatologeja, jotka ovat jo varoittaneet ihmiskuntaa noin 2050 kieppeillä tulevasta pieni jääkausi-ilmiöstä.

Ihmettelen siis suuresti, miksi tähän tulevaan jääkauteen ei jo nyt ruveta varustautumaan, vaan jatkuvasti lässytetään valheita lämpenemisestä vaikka pitäisi puhua päinvastaista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole havainnut ääri-ilmiöiden lisääntyneen, kun sitä vertaa tiedossa olevaan säähistoriaan. Uutisia kyllä saadaan nykyään reaaliajassa joka puolelta maailmaa. Aiemmin ei näin ollut asian laita. Kaikki tuntuu nyt jotenkin omakohtaisemmalta.

Muutoinkin on huomattavissa, että urbanisoitumiskehityksen seurauksena ja sääennustuksien tarkkuuden parantuessa säästä on tullut jotenkin dramaattisempi asia kuin siihen aikaan, kun maajussi katsoi vasta aamulla millainen sää on tulossa. Ja se tuli mikä tuli, ei siitä taivasteltu.

Nyt on otettu käyttöön virallisia "pakkasvaroituksia", kun elohopean ennustetaan putoavan alle -20 asteen. Samoin kesällä "hellevaroituksia", kun lämpötila nousee yli 25 asteen. Auton jättäminen pakkasella parkkipaikalle ilman lohkolämmittimen käyttömahdollisuutta on katastrofi, ilmastoimattomalla autolla ei voi kesällä ajaa, j.n.e.

Toimituksen poiminnat