Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Kesä-Helsingin kulttuuritarjontaa tulee lisätä

Juhlaviikkojen ja esimerkiksi Taiteiden yön myötä pääkaupunkimme kulttuuritarjonta lisääntyy elokuun puolivälistä alkaen.

Hienoa, että meillä on Juhlaviikot, mutta miten voisimme lisätä elävän kulttuurin tarjontaa keskikesällä? Helsinki on nimittäin kesällä monen matkailijan mielestä turvallinen ja hiljainen, mutta ah, niin ikävä ja liki autio kaupunki.

On totta, että Helsinki on parantanut ilmettään ja katukuvamme on vilkastunut. Terassit ovat lisääntyneet ja niiden laatukin on parantumaan päin. Esplanadin lavallakin kuulee yhä useammin kaunista musiikkia – tosin aivan liian harvoin!

Miksi emme satsaisi enemmän vaikkapa kesän ilmaiskonsertteihin? Eikö kaupunki voisi kannustaa eri tavoin musiikin ja muiden taidealan opiskelijoita esiintymään kesäisin matkailijoille? 

#    #    #

Helsingissä on runsaasti upeita kulttuurirakennuksia, jotka suljetaan kokonaan kesäkaudeksi. Tämä on vahinko ajatelleen Helsinkiin tulevia matkailijoita.

Tämän kesän ilopilleri Helsingin oli Musiikkitalo, jossa järjestettiin ensi vuoden Sibelius-juhlavuotta pohjustaen konsertteja kesäkuun puolivälistä alkaen aina elokuun 8. päivään saakka. Vesa Ruotosen tuottama Sibelius Finland Experience –konserttisarjaa esitettiin joka päivä kahdeltatoista.

Konserttien ja muiden näytösten lisäksi kulttuuri-instituutioissamme tulee järjestää kesäisin myös turistikierroksia, joiden yhteydessä kerrottaisiin tulevan talvikauden ohjelmistosta. Täten mahdollisimman moni matkailija saisi paremman tuntuman siitä, mitä Helsingillä on tarjottavanaan muina vuodenaikoina kuin kesällä.

Musiikkitalon kokeilua tulee ehdottomasti jatkaa ja samaa ideaa tulee laajentaa muihinkin kulttuuri-instituutioihin – jos intoa vain ilmenee. Kaupunki voisi tällä tavoin tukea kulttuurialojen kesätöitä ja edistää Helsingin vetovoimaa kulttuurin harrastajien matkailukohteena.

#    #    #

Nyt alkanut lukuvuosi päättyy Helsingin kaupungin peruskouluissa ja lukioissa 30.5.2015.

Kuluneen lämpimän kesän jälkeen voi jällen kysyä perustellusti, että voisiko koulujen lomakautta myöhentää tai pidentää esimerkiksi noin kahdella tai kolmella viikolla? Voisiko lukuvuosi alkaa peruskouluissa, ammattikouluissa ja lukioissa vasta 1. syyskuuta? Silloinhan alkavat opinnot myös yliopistoissa ja esimerkiksi aikuislukioissa.

Elokuu on vielä erinomaisen hyvä lomakuukausi ja se on sitä etenkin keski-eurooppalaisille. Helsingin katukuvassa turistien määrä on suuri vielä elokuun loppupuolellakin, minkä johdosta koululaisille, lukiolaisille ja korkeakouluopiskelijoille riittäisi ehkä hyvin kesätöitä tuolloinkin.

#   #   #

Peruskoulut ovat siis jälleen aloittaneet syyslukukautensa. Niinpä liikenteessä on todella runsaasti koulutiensä juuri aloittaneita pieniä lapsia.

Autoilijoiden on nyt noudatettava erityistä varovaisuutta.

Myös pyöräilijöitä on syytä muistuttaa varovaisuudesta ja sääntöjen noudattamisesta. Ikäihmisten lisäksi pyöräilijöiden töytäisemiseksi ovat vaarassa nyt jäädä pienet lapset.

Jos pyöräilyä halutaan aidosti edistää, niin sen tulee näyttää turvalliselta myös pienten koululaisten silmissä. Törttöilevä fillaristi on huono esimerkki koululaiselle. Luvattoman moni pyöräilijä hurjastelee kaupungin jalkakäytävillä, mikä on liikennesääntöjen vastaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat