Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Talin golfkenttä taas vasemmiston hampaissa

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan esityslistalla on tiistaina 4. helmikuuta lausunnon antaminen alooitteeseen Talin golfkentän muuttamisesta asuinkäyttöön. Valtuustoaloite Talin rakentamisesta tuli valtuustosalin vasemmalta laidalta.

Käydyissä keskusteluissa moni Helsingin vasemman laidan kulkija on ilmiselvästi nähnyt golfkentän herkullisena poliittisena käsikassarana. Golf symbolisoi monelle heistä ilmeisesti ”porvarillista liikuntamuotoa” ja raharikkaiden lajia, mikä ei tosin ole fakta tämän päivän Suomessa.

Talin kentän kohtaloa on koplattu myös Meri-Rastilan osayleiskaavaan. Se on ymmärrettävää, joskaan ei mielestäni ihan fiksua tai yhteismitallista.

Sen verran kuitenkin kommentoin kyseistä koplausta, että Meri-Rastila on oma ”case” metroradan varrella ja sen maaston olosuhteet ovat huomattavasti edullisemmat asuntorakentamiselle kuin Talissa. Eli kannattaa tarkastella jokaista aluetta myös erikseen olosuhteiden ja historian valossa.

Meri-Rastilan tapaan metroaseman läheisyys koskee myös Kivinokkaa, joka tosin taitaa jäädä kaavoittamatta asuntorakentamiselle tällä valtuustokaudella vihervasemmiston äänin.

Keskustelu Talin alueesta jatkunee vielä pitkään, sillä sen kylkeen suunnitellun Raide-Jokerin valmistumisesta ei ole tietoa. Meri-Rastilan osayleiskaavakin saatiin hyväksytyksi vasta 32 vuotta metron rakentumisen jälkeen.

¤   ¤   ¤

Talin golfkenttä on Suomen vanhin golfkenttä vuodelta 1932 – se on täysmittainen 18-reikäinen golfkenttä. Kaupunki on vuokrannut alueen Helsingin Golfklubille 31.12.2034 asti. 

Kiinteistölautakunta on päättänyt 6.10.2011 myydä Talin kartanon rakennukset Helsingin Golfklubille.

Monen mielestä keskustelu asiasta käytiin jo silloin ja valtuustoaloite asiasta on tarpeeton. Perustellusti voikin sanoa, että monipuolisessa metropolissa on monipuolinen palveluverkosto myös liikunnan ja urheilun tarjonnan osalta.

¤   ¤   ¤

Nyt käytävän keskustelun voi sanoa kuitenkin olevan paikallaan siltä osin kuin se liittyy Helsingin uuteen yleiskaavaan. Se on määrä hyväksyä vuonna 2016. Uusi yleiskaava kurkistaa aina vuoteen 2050 asti.

Koska Talin alue on vuokrattu Helsingin golfklubille vuoteen 2034 asti, niin merkinnän muuttaminen nyt tekeillä olevassa yleiskaavassa ei ole mielestäni ajankohtainen.

Golfkentän kaavallinen pohdinta voidaan siirtää surutta seuraavalle yleiskaavakierrokselle – tai mahdollisesti metropolikaavaan. Niitä laaditaan todennäköisesti jo 2020-luvun puolivälin jälkeen.

Voimassa olevassa vuoden 2002 yleiskaavassa Talin alue on osoitettu virkistyskäyttöön. Yleiskaavassa Talin kartanopuistoon sijoittuva Talin golfkenttä ja urheilupuisto on nyt:

"Kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta merkittävä alue, jossa aluetta kehitetään siten, että alueen arvot ja ominaisuudet säilyvät."

Tali on siis ”kulttuurihistoriallisesti merkittävä alue”. Kysyä voi: onko meillä niitä Helsingissä riittävästi, liikaa tai liian vähän?

Historian kerrostumat ovat omiaan lisäämään kaupungin mielenkiintoisuutta. Toisaalta ne tulevat kaupungin kasvaessa väistämättä jossakin vaiheessa asuntorakentamisen kannalta mielenkiintoiseksi uusiksi kohteiksi. Esimerkiksi kelpaa Malmin lentoasema, joka sekin on jäänyt kaupunkirakenteen keskelle.

¤   ¤   ¤

Talin golfkentän ja suunnitellun Raide-Jokerin sekä rantaradan välissä on siirtolapuutarha. Jos golfkenttä joskus rakennettaisiin, niin olisi varmaankin loogista rakentaa ensin siirtolapuutarhan alue? Sekään ei olisi varmasti kaikille mieleen.

Samalla logiikalla tästä Helsingin läntisen reunan liikunnallisesta vyöhykkeestä tulisi rakentaa myös Jokeri-Radan viereen jäävä Vermon raviradan alue? Sekin kuulostaisi kaupunkirakenteen ja palvelutarjonnan yksipuolistamiselta.

¤   ¤   ¤

Metropolialueella on hyvä olla kaikenlaisia liikunnallisia palveluita - se lisää pääkaupungin vetovoimaa.

Tali golfkenttä on ollut osa elävää urbaanin elämän rakennettua kulttuurihistoriaa jo vuodesta 1932 alkaen. Se on nuoressa urbaanissa kulttuurissamme saavutus jo sinällään.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Helsinkihän tekee demokraattisesti sitä mitä haluaa. Ottaa vaikka palan Sipoosta sipoolaisilta kysymättä.. Onko unohtunut?

Antti Jokinen

Golffaus on tylsää puuhaa, siksi en siitä ole innostunut mutta kaupunkiympäristön monipuolisuuden vuoksi näen, että kyllä Helsingissä pitäisi golfkenttäkin olla. Kartta käteen vaan, kyllä sitä rakentamatonta maata Helsingissä muuallakin piisaa.

Suurempi huolenaiheeni on, kun Helsingissä rakennetaan kerralla näitä suurempia alueita niin rakennetaan niin helkkarin rumaa. Esim Ruoholahti ja nyt viereen Jätkäsaari. Ei ihme, jos ihmiset pahoivoivat, kun joutuvat tuollaisessa ympäristössä elämään. Itselläni tulee jo oireita, kun joutuu matkaamaan Länsi-terminaaliin.

Simo Suutari

En ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä Suomen tonttipulaa. Myöskään en ole ymmärtänyt miksi rakennusoikeudesta on tehty Suomessa kunnan monopoli ja tontin arvon määräävä tekijä. Olen itse matkustellut ympäri maailmaa, enkä ole missään törmännyt tällaiseen tilanteeseen, jossa näin harvaan asuttu maa tekee kaavoituksesta näin vaikeaa. Esim. USAssa kaavoituksessa ei määrätty kuin etäisyys rajoihin ja kerrosten lukumäärä. Siis ei lainkaan puhuttu rakennusoikeusneliöistä. Helsingissä on tilaa ja rakentamatonta tonttia ihan riittävästi. Vihreidenkin pitäisi luopua samanaikaisesta viheralueiden säästämisohjelmasta ja tiivistä kaupunkirakenteesta. Tuskin Soinivaarakaan olisi vaatinut aluetta rakennettavaksi, jos se olisi ollut puisto.

Toimituksen poiminnat