Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Yleiskaava 2002 ja HIFK:n halli ristiriidassa keskenään

Lainvoimaisessa, Helsingin vuoden 2002 yleiskaavassa Mäntymäki ympäristöineen on ”kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja maisemakulttuurin kannalta arvokas alue” ja kaupunkipuistoa.

Mäntymäki saattaakin olla ainakin aikataulullisesti liian haastava paikka HIFK:n uudelle monitoimihallille, kauppakeskukselle ja asunnoille.

Helsingin uuden yleiskaavan on määrä valmistua vasta vuoden 2016 lopussa, jonka jälkeen alkaisi aikaa vievä asemakaavoitus mahdollisine valituksineen. Näin ollen uusi halli voisi toteutua Mäntymäelle ehkä aikaisintaan joskus 2020-luvun alkupuolella.

HIFK on toivonut uuden hallinsa olevan valmis jo vuonna 2016, sillä nykyinen halli on kerrotun mukaan varsin huonokuntoinen. HIFK:lle onkin järkevää tarjota aikataulullisista syistä johtuen muita mahdollisuuksia. 

Mäntymäki on osa kaupunkilaisten rakastamaa Helsingin Keskuspuistoa, minkä johdosta se on paikkana muutenkin haastava. Töölönlahdelta alkava Keskuspuisto on kapeimmillaan juuri Mäntymäen kohdalla.

¤   ¤   ¤

Mäntymäki-keskusteluun liittyvä Pisararata on erinomainen hanke, joka sujuvoittaisi pääkaupunkiseudun joukkoliikennettä. Neuvottelut Pisararadan rahoittamisesta ovat kuitenkin valtion kanssa alkutekijöissään. Se vaikeuttaa Helsingin päättäjien näkökulmasta Mäntymäen tienoota koskevan talousyhtälön hahmottamista.

Liikennevirastohan on jo varhain tiedottanut, että kaupungin mahdollisesti saamalla kaavoitushyödyllä voitaisiin rahoittaa tämän maanalaisen radan rakentamista. Olisi naivia kuvitella, että liikennevirasto luopuisi tästä kirjauksestaan.

Radan noin 40 miljoonan euron suunnittelukustannuksista valtion osuus on 83% ja kaupungin 17%. Suunnittelu on tarkoitus saattaa loppuun vuoteen 2016 mennessä. Pisararadan kustannusarvio on 740 miljoonaa euroa.

Valtio ei ole vielä tehnyt päätöksiä rakentamisesta tai rahoitusosuudestaan. Radan rakennusaika on noin viisi vuotta, joten nopeimmillaankin rata valmistuisi vuonna 2022.

Helsingin päättäjien on nyt oltava todella tarkkana sen suhteen, että Pisararataan liitännäisten muiden mahdollisten hankkeiden loppusumma ei muodostu Helsingin veronmaksajien kannalta epäedulliseksi. Kysymys on veronmaksajien edun valvomisesta.

Näin isoissa hankkeissa ei pidä hutkia ennen kuin tutkitaan.

HIFK:n ideoima hanke on sinänsä erinomainen, minkä johdosta onkin harmi jos se kaatuu väärin valittuun paikkaan ja siihen, että päättäjät pidetään pimennossa rahoitukseen liittyvien seikkojen osalta. Toivotaan siis, että HIFK saa haluamansa hallin aikataulussaan jonnekin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Toimituksen poiminnat