Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

HIFK:n halli Olympiastadionin pohjoispuolelle

HIFK:n uusi jättihalli sopisi liikenteen, palveluiden ja kaupunkikuvallisten syiden perusteella paremmin Nordenskiöldinkadulla sijaitsevan nykyisen vanhan jäähallin kupeeseen kuin Mäntymäelle.

Jäähalli ja Hyper-Market Mäntymäellä muuttaisi pääkaupungin ydintä ”malli Espoon” suuntaan. Samalla riski massatapahtumien tuomista liikenneruuhkista ja pysäköintiongelmista kasvaisi.

Olympiastadionin pohjoispuoli olisi HIFK Areenan massatapahtumia ajatellen liikenteellisesti erinomainen paikka, sillä Nordenskiöldinkatu on etäämmällä kaupungin keskustan ruuhkista. Pisararadan Töölön Kisahallin uloskäynniltä uudelle jäähallille olisi matkaa kävellen vain reilut 400 metriä ja Pasilan asemaltakin, jonne kaukojunat jäävät, vain noin 800 metriä.

Mäntymäellä ko. jättimäinen areena olisi käytännössä aivan Töölön ja Kallion sydänmailla. Niinpä hallin yhteyteen sijoittuva megalomaaninen kauppakeskus, a´la Maxi Market, tappaisi todennäköisesti ison määrän Töölön, Alppilan ja Kallion kivijalkakauppoja.

Kaupunkikuvaa ajatellen moni on myös ihmetellyt sitä, että jäisikö Kansallisooppera lätkähallin vieressä ”nakkikioskin näköiseksi” ja lätkämatsien jälkeiseksi rellestelyalueeksi? Valtava HIFK:n areena ja asuntojen kompleksi Mäntymäellä jättäisi myös historiallisen ja upean Olympiastadionin ikävällä tavalla varjoonsa.

Arkkitehtitoimisto Ala on jo tehnyt luonnoksen uuden jäähallin sijoittumisesta Mäntymäen sijasta Nordenskiöldinkadulla sijaitsevan vanhan jäähallin kupeeseen. HIFK:n kannattaisi nyt pikaisesti tarttua tähän vaihtoehtoon. Vastaavan tempun teki aikanaan Hjallis Harkimo, joka ensin pyrki Areenansa kanssa Töölönlahdelle, mutta tyytyi sitten nopeana ja osaavana liikemiehenä Pasilan pohjoisosaan.

Hankkeen rahoittamiseksi tarvittava muu mahdollinen rakennusoikeus (esim. asunnot, hotelli ja kauppakeskus) voitaisiin ehkä myydä HIFK:n taustalla oleville liikemiehille Vauhtitien varrelta tai ehkä nykyisen jäähallin pohjoispuoliselta tyhjältä Auroran parkkialueelta.

Lopuksi on todettava vielä, että sekä Olympiastadionin etelä- että pohjoispuoli ovat molemmat erittäin arvokkaita maa-alueita. Taloudellinen yhtälö ei siis ole tässä hankkeessa pieni, etenkin kun alueelle on pohdittu myös asuin- ja liikerakentamista. Mäntymäki on tämän ohella erittäin arvokas paikka myös kaupunkikuvallisesti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän villejalovaara kuva
Ville Jalovaara

Minulle tuli HS:n uutisesta mieleen ja esitin sen jo Twitterissä, että mitäpä, jos yhdistäisivät sen Guggenheim museon ja uuden jäähallin? Ehkäpä sen museon rakentaminen sitten onnistuisi ilman kaupungin taloudellista tukea ja säästyisi Etelä-Satama.

Käyttäjän MattiNiiranen kuva
Matti Niiranen

Juu,kyllä kai niin. Mutta ei tuo poistaisi liikenteellisiä haasteita...

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

En ymmärrä puheita kantakaupungin kivijalkamyymälöiden tyhjentymisestä. Tällä hetkellä kantakaupungin myymälä- ja liiketilojen vajaakäyttö on vain 1,5 %, kun tasapainoinen markkinatilanne olisi siinä 4-5 %. Mitkään nettikaupat ja taloudelliset taantumat eivät ole viime vuosina muuttaneet tätä pulaa sopivista tiloista. Uudet myymälä- ja liiketilat ovat enemmän kuin tervetulleita kantakaupunkiin.

Toni Honkanen

Olisikohan sopivaa vaatia blogikirjoittajilta jonkinlaista kohtuutta väitteillensä. Et kuule Matti mitenkään pääse kisahallilta ehdottamasillesi jäähallin paikalle kävelemällä 400metriä, yli 800metriä on lähempänä totuutta. Pasilanasemalta on noin 1500metriä sun ehdottomasi 800metrin sijaan.

Vinkkinä annan sulle noihin matkojen arviointiin, mene fonectan karttapalveluun ja alakulmasta löytyy välimatka, kisahallin ovelta ehdottamallesi hallinpaikalle on "linnuntietä" 700metriä.

Toivoa sopii ettei sun kaupunginvaltuuston ja kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsenenä tehdyt ehdotukset ole samallalailla tuulestatemmattuja.

Valitettavasti suomessa poliitikot voivat omia ajatuksia ajaessaan käyttää valheellisia määritelmiä ilman joutumistaan niistä vastaamaan. Ei olisi ollut temppu eikä mikään ilmoitta kyseisessä tapauksessa oikeat välimatkat.

Toimituksen poiminnat