Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Terveisiä Sergeille

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee juuri tällä hetkellä Suomessa, minkä johdosta on sopiva aika kiinnittää huomiota hänen maansa ihmisoikeustilanteeseen.

Venäläisfeministien punk rock -bändi Pussy Riot sai minut lukaisemaan tarkemmin suomalaiset lakipykälät uskonrauhan rikkomisesta. Olen toiminut kohta kahdeksan vuotta Helsingin käräjäoikeuden lautamiehenä, mutta tätä kohtaa lakikirjasta minun ei ole tarvinnut onneksi sen johdosta avata.

Uskonrauha kunnioitetaan ja sitä noudatetaan kaikissa demokraattisissa ja järjestäytyneissä länsimaisissa yhteiskunnissa. Sen tulee koskea niin kristittyjä, juutalaisia, islaminuskoisia kuin muitakin uskonnollisia yhteisöjä.

Uskonrauhan arvon muistaa ja ymmärtää paremmin, kun katsoo noin 20 vuotta taaksepäin. Ei ollut kristityillä helppoa kommunistien Neuvostoliitossa - puhumattakaan natsi-Saksan juutalaisvainoista. Me emme saa unohtaa historian opetuksia.

 

Ihmisoikeudet, yksilön vapaus

ja uskonrauha jokaiselle

 

Venäjän ja Suomen vertailu uskonrauhaan ja kansalaisten muihin oikeuksiin ja vapauksiin liittyvissä asioissa on varmaankin kiusallista monelle sivistyneelle venäläispatriootille. Vertailua tulee kuitenkin tehdä ja saa tehdä – ainakin Suomessa. Vertailenpa siis hieman.

Heti alkuun on todettava, että meillä Suomessa on sekä uskonrauha, vanha kunnon länsimainen demokratia, toimiva oikeuslaitos että avoin kansalaisyhteiskunta. Mielipiteiden ilmaisun vapaus ja muut arvokkaat yksilöä suojaavat oikeudet ja vapaudet ovat meillä itsestään selvyys. Venäjällä niin ei ole. Valitettavasti.

Tässä kohdin on paikallaan ottaa esimerkiksi Pietarin homovastainen laki, jota on tiettävästi kaavailtu laajennettavaksi koko Venäjälle. Arvostelijoiden, kuten Human Rights Watch, mukaan Pietarissa lakiteksti jätettiin niin väljäksi, että se soveltuu seksuaalivähemmistöjen sortamiseen.

  Ja Pussy Riot laulaa seuraavin sanoin:

”Seurakuntalaiset rukoilevat polvillaan

Vapauden aave taivaissa

Gay Pride kulkee kahleissa Siperiaan!”

Pussy Riot haluaa olla ihmisoikeuksien airut, mikä on hienoa ja hatunnoston arvoista. Miksi sitten menivät loukkaamaan omien mummojensa, baabuskojen, kirkon rauhaa ja pyhiä kuvia? Ei oman asian hyvyys oikeuta polkemaan ja halveksimaan toiselle pyhää asiaa. Vai mummotko niitä viattomia ihmisiä kahleissa Siperiaan kuskaavat?

 

Uskonrauha on turvattu

Suomen laissa – hyvä niin!

Uskonrauhan rikkominen on Suomen rikoslain 17. luvun 10 §:n määrittämä rikos, josta voidaan tuomita sakkoihin tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi. Uskonrauhan rikkomiseen syyllistyy mikäli:

”julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta.

Esimerkiksi ortodoksisen kirkon, islaminuskoisten moskeijan tai vaikkapa juutalaisen synagogan häpäisystä saisi Suomessa varmaan vähintäänkin huomattavat sakot. Teon vakavuudesta riippuen vankeuttakin varmaan harkittaisiin, ainakin ehdollisena.

Uskonrauha on tärkeä arvo meidän monikulttuurisuutta korostavassa yhteiskunnassamme.

 

Olisi rikkonut uskonrauhaa

myös Suomen lain mukaan

 

Punk-bändi Pussy Riot häpäisi Venäjän ortodoksien mielestä Moskovassa Kristus vapahtajan katedraalia, joka kuuluu Venäjän historiassa kansallisesti poikkeuksellisen arvokkaisiin pyhättöihin. ”Pussyjen” mellakka koski yhtä katedraalin pyhimpiin kuuluvaa osaa, ikonostaasia.

Räävitön esiintyminen ilman lupaa kirkon alttarilla on täältä katsoen kieltämättä hävytöntä. Teko on epäilemättä loukannut ortodoksien uskonrauhaa. Mitäpä muuta voisi sanoa naamioituneista feministipunkkareista, jotka hoilaavat alttarilla mm. seuraavaa säettä:

 

”Patriarkka Kirill uskoo Putiniin,

uskoisi mieluummin Jumalaan, paskiainen!

Neitsyt Marian vyö ei korvaa mielenosoituksia,

Pyhä Neitsyt on siellä kanssamme!

Paskaa, paskaa, pyhää paskaa, paskaa, paskaa, pyhää paskaa!

Neitsyt Maria, Jumalanäiti, karkota Putin, karkota Putin!”

 

Lautamiesjärjellä ajatellen tuollaisen biisin räväyttäminen mielenosoitustarkoituksessa kirkon alttarilla ja ilman lupaa on epäilemättä uskonrauhan rikkomista myös Suomessa.

 

Aleksanteri III kruunajaiskirkko,

Boris Jeltsinin siunauspaikka

 

Moskovan Kristus vapahtajan kirkolla on ollut huonoa onnea aiemminkin. Stalinin Neuvostoliitto ja kommunistit nimittäin räjäyttivät koko kirkon täysin maan tasalle vuonna 1931. Siitä ei ole tiettävästi rangaistu ketään. Ellei sitten ”Isä Aurinkoinen” vahingossa murhauttanut jostakin toisesta syystä, joitakin katedraalin tuhoajia.

Pussy Riotin kirkonhäpäisy on siis tavallaan jatkumoa vuonna 1931 alkaneelle tämän kyseisen pyhätön häpäisylle. Venäjä ei ole toipunut vieläkään kommunistisesta diktatuuristaan. Kyse on myös Venäjän kansan suuremmasta vapaudenjanosta. Kyse on myös maan valtaeliittien ja kansan välisestä syvästä juovasta.

Ortodoksisella kirkolla on nyky-Venäjällä merkittävä rooli, ihan niin kuin oli vuonna 1883, jolloin Kristuksen vapahtajan katedraali vihittiin Aleksanteri III kruunajaisten yhteydessä. Valtion ja kirkon yhteys korostui silloinkin, kun Boris Jeltsin siunattiin haudan lepoon tässä samassa kirkossa, ja varmaan täsmälleen samalla paikallakin, jossa Pussy Riot ”konsertoi” hiljattain ilman lupaa.

Valitettavasti Pussy Riot on oikeassa monissa mustansävyisissä sanoituksissaan. Sen kapinointi pyhillä paikoilla on kuitenkin täysin tuomittavaa. Toimiessaan niin se ottaa käyttöönsä itse sorron ja muiden halveksunnan. Uskonrauhaa ei saa rikkoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että maailma on täynnä pähkähulluja tapahtumia. Runoilija Fjodor Tjuttševin sanoin: ”Venäjää ei voi järjellä ymmärtää!” Vai voiko?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kannattaisiko meidän suomalaisten keskittyä vain omiin asioihimme, ja tietenkin olemaan mahdollisimman hyviä ja luotettavia kauppakumppaneita muun muassa venäläisille ja keskittyä ottamaan vastaan rahaa tuovat venäläiset turistit, jotta he viihtyisivät maassamme.

Lopetaan jeesustelut, ja terhakoidutaan tekemään kauppaa, sillä se elättää meidät. Asiasta voi kysyä vaikka itä-suomalaisilta.

Puututaan vähemmän muiden sisäisiin asioihin ja laitetaan ensin omat sisäiset asiat esimerkilliseen kuntoon.

Veikko Penttinen

Höpsistä, uskonrauha pykälä on ensimmäinen askel totalitarismiin. Se on vaarallinen, koska se on helppo hyväksyä. Olet aivan oikessa perusteluinesi, mutta.., mutta.., mihin vedetään milloinkin raja. Kuinka outoja uskonnollisia menoja meidän pitää kunioittaa. Saako kivipaasia pilkata, jos Jouni lappalainen on nostanut sen seidan asemaan, saako Kyöpelinvuorelle mennä juhannusjuhlia örveltämään, jos Pyhän Valpurin viettäjät ovat nimittäneet sen pyhäksi vuorekseen jne, jne..

Pykälä on ja tulee olemaan mielivaltainen, niin kauan kuin virkamiehissä on yksikin illmanhenkinen ja niitähän tulee piisaamaan, sillä päällepäsmärivirkamies on uusiutava laji jos mikä.

Kun ollaan kieltolinjalla niin raja venyy ja venyy.., kunnes jossain vaiheessa paukkuu.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Penttinen kirjoittaa:

"Höpsistä, uskonrauha pykälä on ensimmäinen askel totalitarismiin."

Suomen laissa on rikosnimike "poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen". Sitä on sovellettukin muutamissa tapauksissa, kun laillista mielenosoitusta on häiritty.

On aika kummallista ajatella, että uskonnon harjoittaminen ei saisi nauttia samasta lakisääteisestä suojasta kuin poliittinen toiminta. Lakipykälä, jonka perusteella voidaan todeta meluava tai uhkaava jumalanpalvelusta tai jonkun uskontokunnan julkista tilaa häiritsevä käytös rangaistavaksi, on kelpo lakipykälä. Samaten lakipykälät, jotka koskevat vaikkapa hautarauhan rikkomista.

Penttinen kyselee:

"Olet aivan oikessa perusteluinesi, mutta.., mutta.., mihin vedetään milloinkin raja."

Sitä varten nimenomaan ne lait ovat olemassa. Helpompi tässä on vetää raja kuin vaikkapa "kohtuullisessa kestityksessä".

Veikko Penttinen

Jussi on oikeassa niin kauan kuin kaikki menee hyvin. Mutta Venäjällä ei kaikki mene hyvin ja oireita on meilläkin. Tuo uskonrauha ja kiihotuspykälä ovat yhdessä erinomainen astinlauta Venäjän malliin niin meillä kuin muuallakin.

Muistakaa että sananvapaus- ja demokratiamaat ovat vähemmistönä maailmassa ja uhkia löytyy niin ulko- kuin sisäpuoleltakin.

Eiköhän nuokin ongelmat voitaisi hoitaa yleisen järjestyslain puitteissa.

Tuula Saskia

Tämä PussY-Riot- juttu on näytelmää. Sen taakse kätkeytyy vaikka kuinka monta ihnisoikeusloukkausta ja hirveitä tekoja,

Mika Virtanen

Kummasti alkoi Venäjällä tapahtua Putin-vastaisuuksia, kun Venäjä alkoi vastustamaan Lännen "oikeamielisiä" sotaprojekteja Lähi-Idässä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Covert_United_States_...

Yhdysvallat on useaan otteeseen kumonnut vieraiden maiden hallituksia keksityin perustein ja tästä ei tälläkään kertaa epäillä olevan kyse. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä tiedotusvälineet eivät kerro. Näitä sotatoimia markkinoidaan ainoastaan humanitaarisina operaatioina, vaikka moni voi nähdä tässä jotain muutakin.

Vapaa media on myytti.

Käyttäjän MattiNiiranen kuva
Matti Niiranen

Uuden Suomen tuoreen uutisen mukaan Venäjän ulkoministeri Lavrov
on Helsingissä sanonut, että Pussy Riotin tyyppisestä uskonrauhan rikkomisesta rangaistus Suomessa voisi olla kaksi vuotta.

Täytyypä sen johdosta täsmentää omaa kantaansa, kun en tiedä oliko siellä moskovalaiskirkossa "estetty" jotakin uskonnollista toimintaa. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan niin ei varsinaisesti oltu tehty ja siten Suomessa ymmärtääkseni sovellettaisiin rikoslain 17 luvun 10§:ää, jonka mukaan enimmäisrangaistus olisi 6 kk vankeutta - siis jos olisivat syyllisiä ja jos olisi vakavin mahdollinen tuohon kategoriaan menevä rikos.

Jännä juttu, että Lavrovin avustajakaarti oli näin hyvin valmentautunut asiaan. Sekin osoittaa sitä, miten tärkeä rooli kirkolla on nykyisin Venäjän politiikassa. Tosin kyllä Putinkin sai osansa Pussy Riotin sanoituksissa.

Tässä alla ote Suomen rikoslaista. Pussy Riotin "esitystä" paremmin tuntevat voivat arvioida sen perusteella itse, mitä meidän maamme tuomioistuin tästä ehkä olisi antanut, jos olisi antanut tuomion:

Rikoslaki 17 LUKU
10 §
Uskonrauhan rikkominen
Joka
1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai
2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,
on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
11 §
Uskonnonharjoituksen estäminen
Joka käyttämällä väkivaltaa tai sillä uhkaamalla oikeudettomasti estää uskonnonvapauslaissa tarkoitetun kirkon tai uskonnollisen yhdyskunnan pitämästä jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta tai muuta uskonnonharjoitusta, on tuomittava uskonnonharjoituksen estämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.

Käyttäjän MerviKristiinaBriglmeier kuva
Mervi Briglmeier

Ei ole myöskään minun makuiseni tapa yrittää saada ääni kuulumaan, mutta rangaistus ei ole missään suhteessa tekoon. Raja on tietenkin vaikea vetää, mutta jos tytöistä tuntui tältä, niin pitää etsiä syitä. Eiköhän tälläinen räävi käyttäytyminen ole lähtenyt valtavan avuttomuuden tunteesta, jolle he etsivät kanavaa eivätkä löytäneet muunlaista. Rangaistus on yhtä läillä häväistystä, eli 'Auge um Auge', en pidä sitä, niin kuin odotettavissa oli, oikeusvaltiollisena toimintana. Kosto kuuluu yksityishenkilön tunne-elämään, josta valtion toiminta pitäisi olla mahdollisimman riippumaton.

Toimituksen poiminnat