Matti Niiranen Asiaa, analyysiä ja ajankuvia

Vanhuspalvelulain käsittelyssä on varottava vastakkainasettelua

Vanhuspalveluiden ja ikäihmisten hoidon järjestämisen suuri haaste on ollut tiedossamme jo hyvin pitkän aikaa. Väestörakenteen iso muutoshan tiedostettiin varsin hyvin jo pitkään kestäneen punamultakauden aikana: jo 1960-luvulta alkaen. Silloin hallitustemme agendalla
tosin taisi olla enempi tärkeänä asiana alentaa (suurten ikäluokkien) eläkeikää. 

Keskustelu ministeri Paula Risikon (kok.) viime hallituskaudella käynnistämästä vanhuspalvelulain uudistuksesta on siis nyt todellakin tarpeen. Viimeistään nyt vanhustenhuollon ja –hoivan tärkeään haasteeseen on herättävä, kun suuret ikäluokat ovat  pääosin siirtyneet eläkkeelle. 

Lakiin kiireellä kirjattava pakko hoitaa vanhukset tietyllä hoitajamäärällä vaikuttaa äkkiseltään aika vanhanaikaiselta ongelman ytimen ratkaisuyritykseltä. Ikään kuin päättäjät kunta- tai valtakunnan tasolla eivät jo tiedostaisi ko. puutteita hoivapuolella. 

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko kirjoittaa Facebook-sivuillaan:
”Vanhuspalvelulaki on yksi elementti tulevaisuuteen varautumisessa. Siksi se on saatava nopsasti eteenpäin. Käynnistin sen aikoinaan koska huomasimme, etteivät pelkät suositukset riitä. Toinen merkittävä syy oli, että nykyisin laki säätää 75-vuotiaille oikeuden palvelutarpeiden arviointiin, mutta ei arvioinnissa todettuihin palveluihin.”

Väestöpyramidin kääntyessä melkeinpä päälaelleen on kai kehiteltävä myös sellaisia ratkaisumalleja, joissa tulee esiin ihmisten yksilöllinen hoivan ja avun tarve. On myös vakavasti pohdittava, että mikä on maallemme taloudellisesti mahdollista – emme kai toivo kreikkamaista talouskriisin tietä 2030-luvulle?

Miten saisimme enemmän mukaan myös muita toimijoita kuin verorahoilla toimivat "viralliset hoivaajat" eri laitoksissa?

Ainakin kotihoidon tukeen on panostettava enemmän, sillä useimmat meistä haluavat ikääntyä omassa kodissaan niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Entäpä yhdistys- ja muut vapaaehtoistoimijat? Miten niitä voisi kannustaa enemmän mukaan yhteisvastuuseen?  

Jokaisella suomalaisella vanhuksella tulee olla oikeus hyvään hoivaan ja turvalliseen vanhuuteen. Siitä olemme varmaankin kaikki yhtä mieltä. Asiallinen keskustelu siitä, miten tähän päästään, on todella tarpeellista.  Kaikenlaista populismia ja vastakkainasettelua tulee tämän asian käsittelyn yhteydessä välttää.

Me olemme tässä asiassa kaikki samassa veneessä. Varokaamme siis tässä asiassa turhaa ja populistista vastakkainasettelua.

Tämän haasteen hyvät ratkaisumallit ovat meille kaikille yhteisesti suuriarvoisia ja tärkeitä  – puoluekantaan katsomatta.  Nyt tehtävien ratkaisujen ja lakien tulee huomioida tilanne noin 10-25 vuoden kuluttua, jolloin enemmän hoivaa ja apua tarvitsevien ihmisten osuus koko väestöstä on todella suuri. Nyt tarvitsemme kestäviä ratkaisuja. Se mitä nyt ei tarvita on populismi ja riidan kylväminen näin hirmuisen ison ja tärkeän asian ympärille.                                                

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TarjaUotila kuva
Tarja Uotila

Tavallisen ihmisen näkökulmasta on poliitikkojen ongelmanratkaisutavoissa tempoilua. Aivan vasta
edistettiin vanhusten kotihoitoa, vaikka resurssit taitavat olla täysin riittämättömät. Laitospaikkoja vähennettiin rankasti. Nyt lakiin ollaan kirjaamassa laitoshoidon vähimmäismitoitusta, kun todella huonokuntoisia vanhuksia on täysin heitteillä kotihoidon piirissä. Populismi ei todellakaan kuulu tähän asiaan, kuten Niiranen sanoo, vaan asiasta tulisi olla kokonaisnäkemys ja asiantuntijoita tulisi kuulla, tarkasti.

Käyttäjän TarjaUotila kuva
Tarja Uotila

Tavallisen ihmisen näkökulmasta on poliitikkojen ongelmanratkaisutavoissa tempoilua. Aivan vasta edistettiin vanhusten kotihoitoa, vaikka resurssit taitavat olla täysin riittämättömät. Laitospaikkoja vähennettiin rankasti. Nyt lakiin ollaan kirjaamassa laitoshoidon vähimmäismitoitusta, kun todella huonokuntoisia vanhuksia on täysin heitteillä kotihoidon piirissä. Populismi ei todellakaan kuulu tähän asiaan, kuten Niiranen sanoo, vaan asiasta tulisi olla kokonaisnäkemys ja asiantuntijoita tulisi kuulla, tarkasti.

Toimituksen poiminnat